הוספת מרפסת הינה סוג של תוספת בניה, המצריכה תכנון ואישורים כמו כל פרויקט בניה (כנ"ל גם לגבי מרפסות בקומת הקרקע). לפני תחילת תהליך הוספת מרפסת לבניין, חשוב לוודא האם התב"ע (תוכנית בניין עיר) מאפשרת הוספת מרפסת לבניין ספציפי זה. ישנם בניינים שניתן להוסיף אליהם מרפסות ללא צורך בזכויות בניה נוספות וישנם בניינים שזכות זו לא ניתנת בהם.
ישנן שני אפשרויות להוספת מרפסות:
א. כשקיימת תכנית מסודרת לבניית המרפסת – אם כבר קיימת תכנית כזו בתב"ע, כל שנותר לעשות הוא להתחיל לבנות (פחות שכיח).
ב. כשלא קיימת תכנית מסודרת לבניית המרפסת – במקרה כזה חשוב להגיש הצעה לתב"ע על מנת שיוכלו לשקול על פי הגורמים הרלוונטיים האם יש זכאות לבניית מרפסת בבניין. הגורמים הרלוונטיים לזכאות הם בדרך כלל – גודל הבניה, האם יש שכנים המתנגדים לבניה, האם הבניה חוסמת את אחד מחדרי השכנים ועוד.
תהליך הבניה
לאחר שקיבלתם תב"ע מאושרת ואתם רשאים להתחיל לבנות, חשוב לזכור שבתהליך הוספת המרפסות חשוב לשים לב לעוד כמה דגשים:
- בבניינים גבוהים נדרשת עבודת תשתית נרחבת וחיזוק יסודות כולל בניית עמודים לגובה, כך שהוצאה זו אינה מחושבת לפעמים או נוספת לתחשיב העלות לכל דייר. יש לחשב את עלות הבניה של המרפסת ולהוסיף את תשתית העמודים, כאשר מחלקים את התשתית לפי מספר הקומות או המרפסות.
- חישוב עלויות – חלק חשוב מאוד בתהליך הוספת המרפסת היא בדיקה האם הבנייה הינה משתלמת. הוספת מרפסות משתלמת הינה כזו אשר במהלכה ההשקעה הכספית בבניה הינה לא גדולה במיוחד, והערך הכספי של הדירה עולה בהתאם. כל בנית מרפסת שנעשית בחוכמה, מעלה את הערך של הדירה וגם את הערך הכללי של כל הבניין.
- תכנון הבניה – לא כדאי לנסות ולהוציא לפועל את הוספת המרפסות בכוחות עצמכם. במקום זה – אפשרו לבעלי מקצוע מנוסים בתחום הבניה והאדריכלות לעשות זאת בשבילכם. התייעצו עם אדריכל ועו"ד מוסמך.
- הסכמת השכנים – פרט חשוב ביותר שבלעדיו לא ניתן להתחיל לבנות. ללא הסכמת השכנים הקרובים מבחינה פיזית לדירתכם, רעיון הוספת המרפסות ידחה ואולי אף יבוטל.
- סרבני תשלום – במקרים של דיירים אשר אינם לוקחים חלק בפרויקט המשותף, ניתן יהיה לבנות את העמודים בניית מרפסת עבור אותן הדירות. במקרים כאלה החלוקה של התשתית מתחלקת, בין השכנים אשר רוצים לקדם את הפרויקט.
איך בונים מרפסת?
בעבודת הבניה עצמה יש לעבוד עם חברת בנייה בעלת סיווג מתאים ואישורי עבודות גובה. ראשית, יש לחצוב את היסודות להקמת המרפסת. היסודות הינם היסודות המקוריים של הבניין שאליהם מחברים את מוטות הברזל שיהוו את התשתית לבניית העמודים. לאחר מכן, חושפים על ידי חציבה את הברזל בקומות בהם בונים את התוספת, כאשר המטרה תהייה לקשור את המבנה החדש עם הישן. מכינים תבניות יציקה מבטון על מנת לצקת את הבטון, אחרי עבודת טפסנות לא פשוטה והכנה של התבניות בגובה על ידי פיגומים.
עיקר העבודה הינה הקשירה של הברזל החדש עם הישן ובניית עמודי התמיכה, על ידי בעלי מקצוע מיוחדים. אם מבצעים זאת בצורה טובה, המרפסת החדשה הופכת למשטח בטון המשכי לקומה הקיימת.