פרויקט תמ"א 38 הינו פרויקט ייחודי שהוקם בחסות ממשלת ישראל. פרויקט זה נועד לספק חיזוק למבנים רבים בישראל בפני רעידת אדמה. רוב הבתים בישראל שניבנו לפני שנת 1980 הינם בסכנת קריסה במקרה של רעידת אדמה עתידית, ולכן יש צורך בחיזוק המבנה, הרחבת הדירות הקיימות, הוספת ממדים ועוד. יתרונו הבולט של פרויקט תמ"א 38 הוא האפשרות לחזק ולשדרג את מבנה המגורים ללא עלות נוספת של הדיירים ובסיכון מועט.
ביצוע פרויקט תמ"א הינו חד פעמי ולכן, יש לשקול היטב את ההצעות של היזמים או החברות השונות. מומלץ במקרה של העברת הפרויקט ליזם חיצוני, לשכור מטעם נציגות הבניין מהנדס פרטי אשר ייצג אתכם ויפקח. קורה לא פעם שהדיירים מסתנוורים על ידי תוספת של מרפסת קטנה ומזניחים, חיזוק של חדר מדרגות או פיר מעלית. יש לשים לב לאופן החיזוק על מנת שיהיה בעל משמעות אמיתית, שכן ישנם הרבה גימיקים אשר מוצעים על ידי החברות השונות, ולעניות דעתי עוד יתגלו עם השנים כחסרי תועלת. מהנדס איכותי יוכל לזהות מחדלים או הצעות חסרות תועלת ממשית, לאומת דרכים אמיתיות לחיזוק המבנה ולשיפור עמידותו.
מי הם הזכאים לחיזוק המבנה?
אותם אלו הזכאים לביצוע הפרויקט בביתם ויקבלו תקצוב מממשלת ישראל לחיזוק מבנה המגורים שלהם הם האנשים המתגוררים בבתים שהוקמו על פי היתר בניה שהוצא לפני תאריך ה-1 בינואר 1980. כמו כן, מבנים נמוכים בעלי קומה אחת או שתי קומות בשטח של עד 400 מ"ר זכאים אף הם לחיזוק ושיפוץ במסגרת פרויקט תמ"א 38.
יישום התוכנית
אם אתם מתכננים בבניין מגוריכם ליישם את פרויקט תמ"א 38, להלן מספר עצות חשובות שעליכם לדעת:
- רצוי לקבל את הסכמתם של כלל הדיירים לביצוע התוכנית. מומלץ לבצע אסיפת דיירים בה יצוינו היתרונות והחסרונות של התוכנית הכוללת למבנה הספציפי והאסיפה תתועד באמצעות מסמך כתוב.
- לאחר בדיקת הפרטים עם כלל השכנים, מגישים את ה"גרמושקה" לוועדה המקומית לתכנון ולבניה. ה"גרמושקה" הינה תכנית הגשה הכוללת בתוכה פרטים חשובים אודות הנכס שבבעלותכם, תכנית פיתוח באמצעות הפרויקט, חומרי בניין שיהיו בשימוש, סוג המבנה, פרוט השטחים המיועדים לחיזוק ועוד.
- לאחר שהוגשה ה"גרמושקה" עליכם לחכות לקבלת היתר על מנת להתחיל בשיפוץ. בעת השיפוץ מומלץ לוודא שקיימים אנשי מקצוע מוסמכים העובדים בשיתוף פעולה, בניהם: אדם הבודק את הקונסטרוקציה של הבניין כדי לראות היכן צריך לחזק ובאילו חלקים לא כדאי לדעת, מנהל הנדסי ומפקח בניה על מנת להבטיח את איכות הבנייה לשביעות רצונם של כל דיירי הבניין.
- וודאו שהקבלן המתחייב לבצע עבורכם את פרויקט תמ"א 38 עומד בהתחייבויות הפרויקט השונות. בין ההתחייבויות המקובלות ניתן למצוא: חיזוק המבנה באופן כללי, הוספת מעלית, בניית ממדים, שיפוץ חדרים שונים, שיפוץ חזית הבניין, הוספת מרפסות ועוד.