כאשר מחברים בין שני מבנים או שמוסיפים מבנה חדש לקיים, במצבים אלו יש לתכנן מראש את השימוש בתפרים. הסיבות לתפרים יכולות להיות שקיעה של מבנה אחד מסיבות שונות, כאשר יכולה להיות בנייה שונה של יסודות הבניין.
אם יש רצפה יצוקה ועליה נבנה בניין, לא תהייה תזוזה של הקירות בבניין וסביר להניח שלא נראה תפרי התפשטות או סדקים. אך כאשר בונים עם יסודות בניין בסגנון עמודים וחיבור של קורות, יש מצב שבו חלק מהעמודים ישקעו מעט וכך ניתן יהיה לראות סדקים גדולים בבניין.
אם נצא לטיול בדרום ת"א באזורים של בניינים וותיקים, ניתן יהיה לראות תפרי התפשטות לאורך כל הקירות (יש להזכיר שמדובר במבנה אחיד ללא תוספות).
כשהזיזו את המבנים הישנים של הטמפלרים בקרייה בת"א, יצקו תחילה מגש בטון בעובי של ארבעים סנטימטרים על מנת שלא יתפתחו תפרים חדשים. אחרי בניית המגש היה ניתן אפילו להעמיס את המבנים על גבי מסילות ולשנע אותם ללא גרימה לתזוזה בקירות.
במקרים שכיחים ביותר כאשר מחברים שני מבנים ביחד ובפרט בתוספות בנייה, יש לצפות תחילה להופעה של סדקים קטנים אשר עם הזמן יתפתחו לתפרים עמוקים.
תפר חיצוני עלול לגרום לחדירה של רטיבות לתוך המבנה, במקרים של הזנחה התפרים יתרחבו עכב הרטיבות.
מקרה ביד אליהו ת"א – ניתן לראות בתים רבים באזור שנבנו בצורת רכבות, בגובה של שלוש עד ארבע קומות. באחד מהמבנים נתבקשנו לאטום את הקירות, אך מחוץ למבנה לא היו סימנים של תפרים. כאשר עומדים בתוך דירה בקומה הרביעית, ניתן לראות פתח של עשרים סנטימטרים בין המבנה הישן ותוספת הבנייה. הקבלן כנראה בנה צינור ביוב בחוץ וחיפה אותו על מנת להסתיר את התפרים והמבנה החדש, לא היה קשור למבנה הישן בשום דרך. באזור התפר המרצפות פשוט נפלו לתוך המרווחים וקרעים עבים נראו על הקירות, כמו כן הייתה חדירה של רטיבות מקומת הגג לתוך התקרה. אפילו היריעות הביטומניות על הגג, נקרעו באזור התפר.
איטום תפרי התפשטות :
- ניקיון האזור וקילוף כל טיח רופף.
- מריחת פריימר מקשר.
- מילוי התפר בצינור איטום העשוי מפוליאתילן.
- מריחת סיקה פלקס בתוך המרווחים.
(סיקה פלקס 11FC העשוי מפוליאוריטן חד רכיבי לאיטום סדקים)
עמית עוז קבלן שיפוצים, כי אנשים טובים לא פוגשים כל יום!!!